hore

90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia 90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia

„Bez minulosti niet prítomnosti,“ hovorí odborný editor publikácie profesor MUDr. Milan Kokavec, PhD., pre ktorého je história  ortopédie a traumatológie srdcovou záležitosťou.

7.8.2013

 

Diabetik a sladké vianočné pokušenie

 

 

Vôňa škorice a sladkého vianočného pečiva je lákavá, a len málokto jej odolá. Ak človeka nesužujú výrazné zdravotné problémy, malý prehrešok neublíži. Môže si však diabetik dovoliť dať si v diabetickej diéte pauzu?

 

Ak sa neustráži, nielenže neoklame lekára, ale ani seba. Diabetológ totiž presne zistí, v akom stave bola jeho cukrovka v posledných troch mesiacoch. Slúži na to vyšetrenie hladiny glykovaného hemoglobínu. Tento parameter - mal by sa  vyšetrovať raz za tri mesiace - lekárovi ukáže, v akom stave je pacientov diabetes. Vysoká hodnota jednoznačne potvrdzuje, že pacient mal v posledných troch mesiacoch prevažne vysokú hladinu cukru. Prestať jesť sladkosti pár dní pred plánovaným vyšetrením teda nepomôže. Lekár presne zistí pravdu o dodržiavaní diéty.

"Vyšetrenie hladiny glykovaného hemoglobínu je najefektívnejšia kontrola diabetu. Číslo sedem znamená sedem percent glykovaného hemoglobínu. Ak pacient dosiahne takúto hodnotu, jeho cukrovka je dobre kompenzovaná, liečba je teda správna a pacient má tak nižšie riziko komplikácií cukrovky než pacienti s vyšším hodnotami," hovorí doc. MUDr. Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

 

Čo je glykovaný hemoglobín

Glykovaný hemoglobín (HbA1c) označuje množstvo cukru naviazaného na krvné farbivo hemoglobín v červených krvinkách. Proces, pri ktorom sa glukóza viaže na hemoglobín, nazývame glykácia hemoglobínu. Množstvo glykovaného hemoglobínu závisí od množstva glukózy v krvnom obehu počas 120 dní, čo je životný cyklus červených krviniek. Na to, aby sa glukóza naviazala na hemoglobín, musí jej byť v krvi nadbytok: k takémuto stavu prichádza v tele diabetika počas hyperglykémie. Glukóza sa viaže na proteíny v bunkách všade v tele, nielen na hemoglobín. Poškodzuje steny buniek, v dôsledku čoho prichádza k známym komplikáciám cukrovky, ako je diabetické poškodenie, nervov, obličiek a očí. Viazanie glukózy na hemoglobín je však ľahko merateľné. Preto sa vyšetruje a považuje sa za ukazovateľ poškodenia buniek diabetom.

 

Priebeh vyšetrenia

Test na glykovaný hemoglobín  je najefektívnejší a najspoľahlivejší spôsob kontroly dlhodobého vývoja cukrovky a najlepší ukazovateľ účinnosti liečby. Mal by sa opakovať každých tri až šesť mesiacov podľa úspešnosti dosahovania cieľov liečby. Test nedokáže odhaliť hypoglykémiu (nízku hladinu cukru v krvi), ani nenahradí pravidelné domáce monitorovanie cukru v krvi.

 

Glykovaný hemoglobín sa vyšetruje z krvi bežným odberom. Môže sa vykonávať kedykoľvek počas dňa, aj po jedle. Výsledok je známy do niekoľkých dní.

Falošne nízke alebo vysoké hodnoty glykovaného hemoglobínu sú pri niektorých chorobách (zlyhávanie obličiek, porucha metabolizmu tukov, anémia). Časté hypoglykémie spôsobujú falošný obraz pozitívneho priebehu ochorenia, znižujú totiž hladiny glykovaného hemoglobínu. Preto si treba pravidelne denne merať hladinu glukózy v krvi, čo priebežne odhalí hypoglykémie.

 

Test určuje množstvo cukru naviazaného na hemoglobín, jeho výsledok sa udáva v percentách z celkového hemoglobínu v krvi alebo v hodnote mmol/mol. Normálna hodnota je šesť percent, zdraví ľudia majú zvyčajne hodnotu glykovaného hemoglobínu štyri až šesť percent. Diabetici majú okolo sedem  percent glykovaného hemoglobínu pri úspešnej liečbe a dobre kompenzovanom ochorení. Ak má diabetik hodnotu glykovaného hemoglobínu viac ako osem  percent, treba zmeniť liečbu, lebo ochorenie nie je dobre kontrolované.

 

Akékoľvek zníženie glykovaného hemoglobínu zlepšuje šance, že pacient predíde vzniku chronických komplikácií diabetu. Diabetici s hodnotami glykovaného hemoglobínu okolo sedem percent majú oveľa vyššie šance predísť vzniku komplikácií cukrovky, ktoré môžu postihnúť napríklad oči, obličky, cievy či nervy oproti diabetikom s hodnotami okolo osem percent a viac. Spoločný cieľ lekára a pacienta je dostať sa pod sedem.

 

V týchto dňoch prichádza do odborných ambulancií brožúra určená pacientom i  lekárom s priliehavým názvom „Pán doktor, dostaňte ma pod sedem".

 

Vzdelávací projekt „Pán doktor, dostaňte ma pod sedem"

Projekt „Pán doktor, dostaňte ma pod sedem" realizuje Slovenská diabetologická spoločnosť v spolupráci so Zväzom diabetikov Slovenska a podporou spoločnosti Sanofi. Cieľom je informovať diabetikov o správnej kompenzácii diabetu a nutnosti kontroly ochorenia pomocou vyšetrenia glykovaného hemoglobínu.

„Teší nás, že máme možnosť podporiť a zapojiť sa do tohto vzdelávacieho projektu. Jeho cieľom je aj prevencia, preto sú jeho súčasťou rôzne vzdelávacie aktivity a materiály určené širokej verejnosti. Aj v tomto prípade platí staré známe, že prevencia je lacnejšia ako liečba a veľký význam v prevencii má práve osveta a vzdelávanie. Budeme veľmi radi, ak sa organizátorom podarí projekt zrealizovať aj v ďalších rokoch a radi sa doňho opäť zapojíme," hovorí Ing. Beáta Kujanová, komunikačná manažérka spoločnosti Sanofi.

 

Posolstvo Svetového dňa diabetu

Aj preto bola ústrednou témou tohtoročného Svetového dňa diabetu, ktorý si každoročne pripomíname v polovici novembra, zdravá strava a jej vplyv na rozvoj diabetu vyjadrená heslom: To, čo zjeme dnes, sa zajtra prejaví na našom zdraví. Podstatou je nahradiť priemyselne spracované potraviny s pridaným cukrom zdravším ovocím a zeleninou a sladené nápoje čistou vodou. Mnohí ľudia, rovnako tí, ktorí nemajú cukrovku, ale aj diabetici, podliehajú rôznym mýtom o cukre. Napríklad, že trstinový cukor je menej kalorický a zdravší než biely alebo tiež, že dia výrobky možno konzumovať bez obmedzenia, lebo v nich nie je cukor. Tiež mnohí veria, že v priemyselne spracovaných údeninách a slaných čipsoch nie je pridaný cukor, alebo že diabetici môžu piť kolové nápoje s „nula kalóriami".

 

Počet diabetikov rastie

Význam podobných projektov na podporu diabetikov stúpa aj preto, lebo počet diabetikov neustále rastie. V súčasnosti trpí cukrovkou vo svete 387 miliónov dospelých ľudí, z toho viac než 90 percent má diabetes II. typu, ktorý vzniká kvôli zlému životnému štýlu a nevhodnému stravovaniu. V roku 2035 sa aj ako následok nadmernej konzumácie a pridávania cukru do potravín očakáva nárast počtu prípadov až na 592 miliónov ľudí, čo je až o 53 percent viac než v súčasnosti.

 

"Až 70 percentám prípadov cukrovky II. typu by sa dalo zabrániť zdravým životným štýlom."

 

Asi polovici prípadov cukrovky II. typu by sa dalo zabrániť zdravším životným štýlom. Jednou z kľúčových úloh je minimalizovať príjem stolového cukru a nahradiť priemyselne spracované potraviny s pridaným cukrom zdravším ovocím a zeleninou a sladené nápoje čistou vodou.

Stolový cukor (chemicky sacharóza) patrí medzi sacharidy. Je to „potravina", ktorú využívame ako sladidlo, avšak obsahuje iba takzvané prázdne kalórie. Nielenže nedodáva organizmu žiadne živiny ani vitamíny, ale ešte aj priamo zvyšuje riziko viacerých civilizačných ochorení. Za nevhodné potraviny možno považovať najmä cukrom (sacharózou) sladené nápoje (0,5 litra kolového nápoja obsahuje asi 50 g sacharózy, teda neuveriteľných 25 kociek cukru do kávy!). Nevhodné sú tiež cukrárenské výrobky, koláče, keksy, sladkosti, instantné nápoje či tzv. energetické nápoje.

 

Sladíme, sladíme a sladíme

Medzinárodná federácia diabetu (IDF) upozorňuje, že pridávanie cukru do potravín spôsobuje nárast obezity a prípadov cukrovky II. typu. Prisládzanie potravín i nápojov je doslova globálnou epidémiou. Vedeli ste, že v posledných 50 rokoch vzrástla svetová spotreba cukru o 50 percent a za posledných 100 rokov až dvadsaťnásobne? Za európskym priemerom so spotrebou viac ako 34 kg za rok na obyvateľa nezaostávame ani na Slovensku. Pridaný cukor sa nachádza vo väčšine priemyselne vyrábaných potravín, najmä v sladených nápojoch a práve sladené nápoje predstavujú podstatnú časť príjmu takéhoto cukru.

Viac o projekte aj o prevencii či iné dôležité informácie sa dozviete na: www.zivotbezcukrovky.sk.