hore

90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia 90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia

„Bez minulosti niet prítomnosti,“ hovorí odborný editor publikácie profesor MUDr. Milan Kokavec, PhD., pre ktorého je história  ortopédie a traumatológie srdcovou záležitosťou.

7.8.2013

 

Mýty o cukre

 

 

Spotreba cukru rastie,  počet diabetikov stúpa.  Čo vieme o cukre?


Žiadna iná potravina nemá taký negatívny vplyv na zdravie ako cukor.

Pridávanie cukru do potravín spôsobuje nárast obezity a prípadov cukrovky II. typu. Prisládzanie potravín i nápojov je doslova globálnou epidémiou. Pridaný cukor sa nachádza vo väčšine priemyselne vyrábaných potravín,  najmä v sladených nápojoch a práve sladené nápoje predstavujú podstatnú časť príjmu takéhoto cukru.

Ako znížiť spotrebu cukru?

Medzinárodná diabetická federácia, ktorá v súvislosti s cukrom a jeho škodlivými účinkami na zdravie patrí k uznávaným autoritám, vyzýva vlády jednotlivých krajín, aby pomohli znížiť konzumáciu cukru zavedením vyšších daní na potraviny s pridaným cukrom a zákazom reklamy na cukrom sladené nápoje pre deti. Podľa odporúčaní WHO by denná dávka cukru nemala presiahnuť päť percent z celkového odporúčaného príjmu energie.

 

Biele pokušenie

Biela kryštalická látka sladkej chuti, akou je sacharóza, v bežnej reči označovaná ako repný či trstinový cukor, muskovado či stolový cukor je organická látka pozostávajúca z glukózy a fruktózy. Asi pred dvesto rokmi, z pohľadu histórie ľudského rodu ani nie tak dávno, priemerný človek skonzumoval asi štvrť kila cukru za rok. Čím sladili naši predkovia? Okrem medu aj na prášok rozdrvenými sušenými hruškami, pripravovali si sirupy z ovocia, alebo múčniky z mrkvy. Po začatí priemyselnej výrobu cukru z repy a cukrovej trstiny sa spotreba začala meniť a dnes sa odhaduje, že priemerný Európan spotrebuje za rok viac ako 33 kilogramov bieleho sladkého pokušenia. Prečo pokušenia? Sacharóza tvorí koncentrovaný zdroj energie a obsahuje stopové množstvá minerálov. Bolo by to v poriadku, keby s jej konzumáciou nerástla aj chuť. Zväčšuje totiž návyk na sladkú chuť, a tak sa stáva pravidelne vyžadovanou zložkou potravy, pričom hlavne malé deti si navykajú na stále vyššiu koncentráciu cukru nielen v potrave ale aj v nápojoch.

Sacharóza sa štiepi v tráviacom trakte na glukózu a fruktózu. Fruktóza, na rozdiel od glukózy, nemá vplyv na regulačné mechanizmy, ktoré vyvolávajú pocit hladu a môže viesť k nadmernému konzumu stravy, a tým i k prebytočnému príjmu energie. Malá časť nadbytočnej sacharózy sa premieňa na tuk.

 

Fruktóza - ovocný cukor

Fruktózu obsahuje najmä ovocíie. Ak prijímame fruktózu iba zo zeleniny, skonzumujeme jej za deň asi 15 gramov, pričom odporúčaná denná dávka je 25 gramov. Navyše, zelenina a ovocie obsahujú vlákninu, vitamíny, minerály a enzýmy.

 

Priemyselne spracované potraviny

Pri priemyselnom spracúvaní potravín sa ako sladidlo používa glukózovo-fruktózový sirup. Vyrába sa z kukuričného sirupu. Je 20-krát sladší ako cukor, asi trikrát lacnejší. Na rozdiel od cukru je v ňom až 60 percent fruktózy. Toto lacné sladidlo je takmer vo všetkých spracovaných potravinách (všetky sladené nápoje, kečup, šalátové dressingy, chlieb, keksy, čipsy atď.)

 

Umelé sladidlá

Majú nahradiť sladkú chuť cukru, bez toho, aby človek prijal priveľa energie. Sú oveľa lacnejšie než cukor. Na Slovensku sa najčastejšie používa aspartám,  acesulfám, cyklamát a sacharín. Čoraz častejšie aj prírodná stévia, ktorá je asi 300-krát sladšia ako cukor. V tehotenstve sú umelé sladidlá nevhodné.

 

MÝTY O CUKRE

Chceli by ste v súvislosti so sladením, o ktorom sa čoraz častejšie hovorí ako o hrozbe pre zdravie, niečo urobiť? Možno je dobré poznať niektoré mýty, ktoré sa s konzumáciou cukru spájajú, a tak predísť zbytočným rizikám pre zdravie.

Biely cukor je zdravší ako trstinový

Predstava, že hnedý trstinový cukor je zdravší ako biely, je mylná. Nadmerné sladenie akýmkoľvek cukrom organizmu škodí. Preto by ste to s jeho konzumovaním nemali preháňať. Navyše, energetická hodnota bieleho a trstinového cukru je porovnateľná. Pravý prírodný trstinový cukor sa na rozdiel od rafinovaného bieleho cukru považuje za zdroj minerálnych látok a okrem sacharózy obsahuje aj fruktózu. Je teda nutrične hodnotnejší ako biely cukor a v tele je lepšie využiteľný. Nie je však zdravší ani menej kalorický.

Ovocie môžeme jesť bez obmedzenia, je zdravé

Mnohí si myslia, že ovocný cukor v ovocí a zelenine je „zdravší", jeho vlastnosti sa však vôbec nelíšia od sacharózy. Fruktóza má najnižší glykemický index (GI = 19) zo všetkých prírodných cukrov. Pre porovnanie, obyčajný stolný cukor (sacharóza) má GI = 65 a med má GI = 55!

 

Med nie je cukor, je to liek

Med obsahuje minerálne látky i vitamíny. Je zdravý, no lekári ho za liek nepovažujú. Skladá sa z ľahko stráviteľných cukrov, ktoré sa nemusia metabolizovať v pečeni, preto je rýchlym zdrojom energie. Najmä je to však vysokokalorické sladidlo a treba s ním zaobchádzať opatrne.

 

DIA sladkostí môže diabetik zjesť koľko chce.

Potraviny, ktoré nesú skratku DIA vyjadrujú, že pri výrobe nebol použitý repný cukor. Treba však počítať s množstvom sacharidov v múke (sušienky, oblátky ...) a započítať ich do povoleného množstva sacharidov denného príjmu. Do úvahy treba brať aj energetickú hodnotu takto označeného výrobku (najmä  pacienti s nadváhou). Diabetici sa občas mylne domnievajú, že DIA výrobky môžu jesť bez obmedzenia a robia diétne chyby.

 

V čokoláde je vápnik, treba ju jesť pravidelne

Vápnik je aj v iných potravinách, ktoré neobsahujú toľko cukru. Napríklad v mlieku a mliečnych výrobkoch, v maku, sardinkách či orechoch. Sto gramov mliečnej čokolády má 216 mg vápnika, ale aj zhruba 550 kalórií a 55 gramov sacharidov. Približne rovnaké množstvo vápnika však do seba dostanete konzumáciou dvoch jogurtov s nižším obsahom tuku. Vysoký príjem cukru, najmä v detskom veku, naopak vedie k zvýšenému odbúravaniu vápnika.

 

Cukor upokojuje

Pri strese by sme sa cukru mali naopak vyhnúť. Hoci jednoduché cukry sú zdrojom rýchlej energie a pomáhajú vyplaviť hormón šťastia serotonín, v konečnom dôsledku spôsobujú výkyvy hladín krvného cukru a organizmus dlhodobejšie nepovzbudia.

 

Džúsy a ovocné šťavy treba piť denne, sú zdravé

Stopercentný ovocný džús je plný cukru. Keď už, treba si ho pripraviť z čerstvého ovocia a rozriediť vodou alebo minerálkou. Do menej kvalitných priemyselne vyrábaných džúsov sa pridáva cukor, aby nahradil chýbajúci vyšší podiel ovocnej zložky, kvôli lepšej konzervácii a chuti. Džúsy a ovocné šťavy rozhodne nie sú vhodné na dennú konzumáciu.

Diabetici môžu piť sladené nápoje s „nula kalóriami", sú bez cukru

Tieto nápoje sú skutočne bez cukru, ktorý je nahradený umelými sladidlami. Ich pitie však vedie k prejedaniu a zbytočnému príjmu tzv. prázdnych kalórií. Nemajú žiadnu výživnú hodnotu, no kvôli sladkej chuti vyvolávajú následný pocit hladu. Navyše obsahujú kyselinu fosforečnú, ktorá vo väčšom množstve bráni vstrebávaniu vápnika.

 

V light výrobkoch nie je cukor

Práve naopak. Light - ľahký, evokuje v mnohých predstavu, že to, čo zjeme bude ľahšie, resp. menej tučné či sladké. Ak je na obale veľkými číslicami vyobrazené, že produkt obsahuje napríklad len 0,1 % tuku, zrejme bude jeho úbytok zastúpený pridaním nadmerného množstva cukru, neraz s ešte väčším počtom kalórií, aké by mal produkt pri pôvodnom zložení. Sladké výrobky, ktoré výrobca deklaruje ako výrobky bez cukru, sú zas väčšinou plné umelých sladidiel a pridaného tuku pre lepšiu chuť.

 

Šunka, mäso a slané výrobky neobsahujú cukor

Viac ako jedna tretina z našich kalórií pochádza z cukru a bielej múky pridanej pri spracovaní potravín. Údeniny a slané výrobky patria medzi takéto potraviny. Navyše cukor je konzervant, vylepšuje farbu i chuť. Priemyselne spracované potraviny takmer vždy obsahujú pridaný cukor v rôznych formách.

 

Batoľatám treba prisládzať mlieko a čaj, aby priberali

Samotné materské mlieko je sladké, deti sú teda zvyknuté na sladkú chuť. Príkrmy, ani umelé mlieko či čaj bábätkám rozhodne prisládzať netreba. Dieťa potrebuje cukry v strave pre svoj vývoj, ale nepotrebuje ich vo forme umelo vyrobených sladkostí a bieleho rafinovaného cukru.

Rady, ako zaobchádzať so sacharidmi v strave

  • Každý z nás by mal aspoň orientačne poznať svoj optimálny energetický príjem (denný príjem kalórií) a v rámci toho aj svoj optimálny príjem sacharidov.
  • Minimalizujte príjem bežného stolového (rafinovaného) cukru a potravín, ktoré sú ním ochucované.
  • Je potrebné si uvedomiť, že sacharidy nie sú obsiahnuté iba v potravinách, ktoré chutia sladko, ale že ich obsahuje väčšina bežných potravín, predovšetkým prílohy a že aj takéto potraviny treba započítať do celkového príjmu sacharidov.
  • Vyhýbajte sa potravinám s vysokým glykemickým indexom, t. j. takým, ktoré obsahujú veľa jednoduchých cukrov, a z ktorých sa glukóza vstrebáva veľmi rýchlo a preto navodzuje rýchly vzostup glykémie a inzulínu. Pozor najmä na sladené nápoje, cukrárenské výrobky a jedlo typu fastfood.
  • Všímajte si a čítajte etikety pozorne a sledujte obsah sacharidov v danom množstve potraviny.
  • Vyhýbajte sa aj umelým sladidlám a nápojom s ich obsahom, ktoré napriek deklarovaniu minimálneho obsahu kalórií zvyšujú riziko obezity.
  • Nadmerný príjem potravín s vysokým obsahom sacharidov a vysokým glykemickým indexom, najmä rafinovaného cukru, vedie k priberaniu na hmotnosti, zvyšuje sekréciu inzulínu, navodzuje rezistenciu na inzulín a podporuje vznik diabetu, srdcovo-cievnych ochorení, zubného kazu a vedie aj k ďalším zdravotným dôsledkom vrátane rakoviny, starnutia organizmu či oslabeniu imunity. Naopak, zníženie (optimalizácia) príjmu sacharidov prispieva k redukcii telesnej hmotnosti a celkovému zdravotnému prospechu.

 

(red)