hore

90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia 90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia

„Bez minulosti niet prítomnosti,“ hovorí odborný editor publikácie profesor MUDr. Milan Kokavec, PhD., pre ktorého je história  ortopédie a traumatológie srdcovou záležitosťou.

7.8.2013

PREVENCIA CHRONICKÝCH NEINFEKČNÝCH OCHORENÍ

Odporúčania na dodržiavanie zdravého životného štýlu


doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., Ústav verejného zdravotníctva a hygieny, LF UPJŠ, Košice

Pri nesprávnom životnom štýle stúpa spotreba antioxidantov v organizme. Preto je dôležité dopĺňať ich vhodnou stravou v ich prirodzenej forme, v nutnom prípade užívaním syntetických prípravkov (vitamín C, vitamín E, selén, koenzým Q a iné.)  Vo výžive je snaha uprednostňovať prirodzené zdroje pred syntetickými nielen pre ich vyššiu účinnosť, ale aj preto, že príliš vysoké dávky syntetických antioxidantov môžu spôsobiť celý rad vedľajších účinkov, dokonca opäť oxidačný stres. Výživa s vyšším obsahom antioxidantov pôsobí prospešne na zdravie a ako súčasť životného štýlu sa podieľa mnohými percentami na celkovom zdravotnom stave každého jedinca. Radikálna zmena štruktúry výživy smerom k podstatnému zvýšeniu spotreby hlavných zdrojov prírodných antioxidantov (ovocia, zeleniny, rastlinných olejov, obilnín, orechov, strukovín, húb a pod.), zmena životného štýlu, ako aj ozdravenie životného prostredia spolu predstavujú riešenie pre zníženie vysokej úmrtnosti na kardiovaskulárne a nádorové ochorenia a ďalších civilizačných ochorení na Slovensku. Skutočnosť, či budeme zdraví a či podľahneme niektorej z civilizačných chorôb, je vo veľkej miere v našich rukách. Hlavne v našej strave a vo vlastnom životnom štýle. Odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie vypracovali materiál o zdravej výžive, vedúci k prevencii chronických ochorení. Najdôležitejšie odporúčania zhrnuli do 12 bodov.

 

Dvanásť dôležitých odporúčaní

1.       Jesť výživnú stravu založenú na rozmanitosti potravín predovšetkým rastlinného pôvodu, menej potravín živočíšneho pôvodu.

2.       Niekoľkokrát denne konzumovať chlieb, obilniny, cestoviny, ryžu a zemiaky. Tridsať až päťdesiat percent vlákniny by malo pochádzať z týchto zdrojov, zvyšok zo zeleniny a ovocia. Zvýšiť spotrebu výrobkov z obilnín s vyšším podielom celozrnných zložiek.

3.       Jesť rozmanité druhy zeleniny a ovocia, najlepšie čerstvé a z miestnej produkcie, niekoľkokrát cez deň (aspoň 500 g denne) vzhľadom k príjmu ochranných látok významných v prevencii nádorových a kardiovaskulárnych ochorení. Pomer zeleniny a ovocia by mal byť približne 2:1. Dbať o dostatočný príjem vlákniny, ideálne 30 g denne.

4.       Pravidelným primeraným cvičením, najlepšie každý deň, si udržiavať hmotnosť v doporučenom rozmedzí BMI s hodnotami medzi 20 až 25.

5.       Kontrolovať príjem tuku (nie viac ako 30 % dennej energie) a väčšinu nasýtených tukov nahrádzať nenasýtenými rastlinnými olejmi (napríklad olivovými, repkovými). Pre zaistenie optimálneho zloženia mastných kyselín prijímaného tuku oleje tepelne neupravovať.

6.       Často konzumovať fazuľu, strukoviny, šošovicu, ryby, hydinu. Strukoviny sú zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín s nízkym obsahom tuku, nízkym glykemickým indexom a vysokým obsahom ochranných látok.

7.       Konzumovať nízkotučné mlieko a jeho produkty (kefír, kyslé mlieko, jogurt a syr).

8.       Obmedziť konzumáciu sladených nápojov a sladkostí, rafinovaného cukru. Zabezpečiť správny pitný režim, najmä deťom a starším osobám (denný príjem minimálne 1,5 až 2 l, pri zvýšenej fyzickej námahe alebo zvýšenej teplote okolia viac).

9.       Soliť minimálne. Celkový príjem by nemal presahovať jednu čajovú lyžičku denne (6 g), vrátane soli obsiahnutej v chlebe, v údených a konzervovaných potravinách. Používať soľ obohatenú jódom.

10.     Pri konzumácii alkoholu obmedziť jeho príjem maximálne na dva nápoje denne (každý s obsahom maximálne 10 gramov alkoholu).

11.     Pripravovať jedlo neškodným a hygienickým spôsobom. Znížiť podiel pridaných tukov, olejov, soli a cukru, voliť vhodnú úpravu: varenie, dusenie a pečenie. Preferovať rastlinné oleje.

12.     Podporovať v prípade detí výhradne výživu dojčením po dobu šiestich mesiacov a odporúčať zavedenie vhodných potravín v správnych intervaloch počas prvých rokov života.

 

K týmto odporúčaniam pridávame ďalšie návrhy, ktoré môžu viesť k zachovaniu zdravého životného štýlu:

1.       Maj sa rád taký, ako si.

2.       Nikdy nikomu nezáviď.

3.       Ak sa sám sebe nepáčiš, zmeň sa.

4.       Zlosť, urážky, kritika seba a druhých sú najškodlivejšie emócie pre zdravie.

5.       Ak si sa pre niečo rozhodol, dodrž to.

6.       Pomáhaj chudobným, starým a rob to s radosťou.

7.       Nikdy nemysli na chorobu, starobu a smrť.

8.       Najlepším lekárom na chorobu a starobu je láska.

9.       Tvoji nepriatelia sú prejedanie, chamtivosť a podliehanie vlastným slabostiam.

10.     Starosti vedú k predčasnej smrti. Sťažovanie ničí telo.

11.     Najväčším hriechom je strach a podlosť.

12.     Najlepší deň je dnešný deň.

13.     Najlepšie mesto je to, v ktorom sa ti najlepšie darí.

14.     Najlepšia práca je tá, ktorú máš najradšej.

15.     Najväčšou chybou je strata nádeje.

16.     Najlepší darček je ten, ktorý môžeš darovať a získať, a tým je láska.

17.     Najväčším bohatstvom je zdravie.

 

V zdravom tele pozitívne naladená myseľ

Hormonálna a nervová sústava vytárajú spolu úzko súvisiaci neurohumorálny systém. V prípade človeka dosiahol vývin nervovej sústavy najvyšší stupeň dokonalosti. Myseľ jedinca je s nervovou sústavou prepojená, v úzkom vzťahu.

Keď uvažujeme o zdraví a o všetkom, čo ho ovplyvňuje, vrátane životného štýlu či rizikových faktorov vzniku chronických ochorení, musíme opäť zdôrazniť psychiku človeka, jeho najhlbšie vnútro, jeho zmýšľanie. Iste sú nám známe niektoré prípady i zo svojho okolia, kedy napr. útla žena nadvihla auto, aby spod neho zachránila svoje dieťa či zverejnenú správu, kedy sa matka postavila do cesty polárnemu medveďovi, aby ochránila svojho syna. Myseľ ovplyvnila telo, dala nepochopiteľnú silu svalom, rukám, nohám.

 

Tá istá myseľ nám vie „podarovať" i zdravie. Ale musíme sa o jej primeraný „výkon" postarať.

Ako?

Prostriedky, ktoré pomáhajú znižovať psychické napätie a stres sú rozsiahle a ich efektivita je individuálna. Na niekoho priaznivo pôsobí aktívna mentálna relaxácia, založená napr. na meditácii, modlitbe, spievaní, na duchovných a koncentračných cvičeniach. Vhodné sú tiež pasívne relaxačné metódy, ako napr. počúvanie hudby, návšteva divadla, sauna, kúpele, masáže, aromaterapia. Na iného pozitívne vplýva aktívne telesné cvičenie alebo intenzívna športová aktivita. Dôležitou súčasťou života je aj sexuálna aktivita s milovaným partnerom, ktorá priaznivo pôsobí na celkový fyzický či psychický zdravotný stav človeka.

 

Výber je na každom z nás.