hore

90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia 90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia

„Bez minulosti niet prítomnosti,“ hovorí odborný editor publikácie profesor MUDr. Milan Kokavec, PhD., pre ktorého je história  ortopédie a traumatológie srdcovou záležitosťou.

7.8.2013

 

 

RUBRIKA OCHORENIA TRÁVIACEHO TRAKTU

 

Pacienta s Crohnovou chorobou treba sledovať celoživotne

 

MUDr. Peter Minárik, PhD.

gastroenterológ

OnLife - poradňa pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl

 

Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie, ktoré môže postihnúť akúkoľvek časť tráviaceho systému od ústnej dutiny po konečník. Typickými príznakmi sú bolesti brucha, hnačky, teploty, zvracanie a chudnutie. Dobrou správou je, že úprava stravy a liečba dokážu vo väčšine prípadov udržať ochorenie pod kontrolou.

 

Čo spôsobuje Crohnovu chorobu? Zohráva tu úlohu aj porucha imunity?

 

Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie tráviaceho traktu a postihuje prevažne tenké a hrubé črevo. Jej typickým príznakom je, že postihnutie tráviacej trubice nie je súvislé, ale segmentálne, čiže „po kúskoch". Choré úseky čreva sa striedajú s úsekmi zdravými. Zápalom je postihnutá celá stena  tráviacej rúry, čiže všetky jej vrstvy. Príčina nie je doposiaľ úplne objasnená. Porucha imunity hrá však pri vzniku ochorenia významnú úlohu. Dôležité sú ďalej dedičné predispozície a nepriaznivé vonkajšieho prostredia, akými sú napríklad fajčenie, alkohol, lieky, chemické látky, infekcie - napríklad vírusové, a napokon aj stres.

Ochorenie postihuje deti, mladistvých aj dospelých, mužov aj ženy. Vyskytuje sa na celom svete, vyšší výskyt je v krajinách, ktoré sa nachádzajú na Severnej pologuli, najmä v strednej a severnej Európe a v Severnej Amerike (USA, Kanada). Nízky výskyt je napríklad v Afrike alebo v Ázii. Ročne pribudne tri až desať nových prípadov na 100 000 obyvateľov.

 

Ako sa prejavuje?

Zápalom steny tráviacej trubice (prevažne tenkého a hrubého čreva) na rôznych miestach naraz, pričom medzi chorými zapálenými úsekmi sú zdravé miesta. Medzi typické príznaky patria početné hnačkové stolice, pravidelne sa objavuje krv pri stolici, z celkových prejavov je to zvýšená teplota alebo horúčka, slabosť. Postupne pribudne chudokrvnosť, nedostatok bielkovín v krvi a prípadne aj ďalšie následky. Pri endoskopii sa nájdu rôzne pokročilé prejavy zápalu, od prostého začervenania a straty cievnej kresby na postihnutej sliznici, až po rôzne veľké a hlboké vredy s hnisom a krvou. Pri pokročilých a neliečených formách vznikajú chorobné zápalové chodbičky (fistuly) medzi črevom a okolitými orgánmi alebo kožou. Cez tieto chodbičky môže potom stolica unikať mimo črevo, napríklad do močového mechúra, vagíny alebo na povrch kože. Ochorenie môžu sprevádzať aj zápaly iných, mimo črevných orgánov, napríklad kĺbov, oka alebo ústnej dutiny.

 

Ako je to s liečbou?

Ochorenie sa dá liečiť, avšak liečba a sledovanie pacienta sú doživotné. Pacient musí ostať dlhodobo (väčšinou skutočne po celý život) pod lekárskou kontrolou, a to aj vtedy, ak sa pomocou protizápalovej liečby navodil ústup ťažkostí. Protizápalové lieky sa spravidla podávajú nielen v období vzplanutia zápalu (fáza aktivity alebo recidívy), ale aj v období pokoja (fáza remisie).

 

Pomáha úprava stravy a diéta?

Pacienti by mali dodržiavať diétnu úpravu stravy, a to najmä v období, keď je ochorenie aktívne. Niekedy je zápalové ochorenie tráviacej trubice vo fáze aktivity také výrazné, že sa prechodne vylúči podávanie akejkoľvek potravy cez ústa a ako náhrada sa podáva výživa do žíl (tzv. parenterálna výživa). Prípadne sa podáva tekutá potrava cez ústa alebo sondou, a to v špeciálnej úprave, (tzv. enterálna výživa). Pokiaľ môžu chorí prijímať bežnú potravu, potom pri tomto ochorení neexistujú presne vymedzené pravidlá, ktoré platia bez výnimky pre každého pacienta. Každý pacient môže reagovať individuálne a musí si sám jednotlivé pokrmy otestovať. Najlepšie tak sám zistí, čo mu vyhovuje alebo naopak čo mu škodí. Napriek tomu existujú aj všeobecne platné zásady pre aktívne ochorenie: pri zápalovej aktivite (pokiaľ má už pacient dovolený príjem bežnej potravy), by sa mali obmedziť rastlinné potraviny s vlákninou (čerstvá zelenina a ovocie), nevhodné sú korenisté a dráždivé jedlá. Z nápojov sa neodporúča káva (kofeín), niekedy sa pozoruje aj neznášanlivosť mlieka a zriedka aj syrov. Sú ľudia, ktorí neznášajú ani sladkosti a cukor ako taký. V prípade častých hnačiek treba dopĺňať straty tekutín, čiže piť viac ako bežne - určite viac ako dva litre tekutín denne. Najvhodnejšie je piť vodu alebo slabý nesladený čaj. Teplé jedlá by mali byť v diétnej úprave, najlepšie varené, mäso chudé, preferovať ryby a chudú hydinu, ako prílohu varené zemiaky, ryžu alebo cestovinu. Chlieb a pečivo radšej biele ako celozrnné. Nezabudnúť na prísun vitamínov a minerálnych látok - vzhľadom na nižší konzum ovocia, zeleniny a strukovín je vhodné dopĺňať ich aj formou doplnkov výživy.

Vo fáze, keď je ochorenie v pokoji - v remisii - sú stravovacie pravidlá menej prísne. Niektoré odporúčania pre aktívne zápalové obdobie je dobré dodržiavať po celý život. Je to dosť individuálne. Určité jedlo môže jeden pacient dobre znášať, kým ďalší ho netoleruje. Dôležité je pravidelne konzumovať kyslomliečne produkty s probiotickými bakteriálnymi kultúrami. Odporúča sa takisto probiotiká dopĺňať vo forme špeciálne pripravených výživových doplnkov alebo liekov.

 

Ide o dedičné ochorenie?

Dedičná zložka hyperaktívnej imunity je nepochybná. Neplatí však, že by každé dieťa, ktorého rodič trpí Crohnovou chorobou, muselo ochorieť na to ochorenie. Sú potrebné aj ďalšie podmienky vonkajšieho prostredia, ktoré spôsobia, že sa zápal prejaví, alebo ho počas života vyprovokujú (napríklad vírusová infekcia). Samotné ochorenie však nie je infekčné, čiže za samotný zápal nie je zodpovedný žiadny konkrétny choroboplodný mikrób.

 

Dá sa ochoreniu predísť?

Prevencia je zložitá a nie je známe žiadne špecifické opatrenie, ktoré by vedelo bezpečne ochoreniu zabrániť.

 

Ako sme na tom na Slovensku?

Odhaduje sa, že v Európe trpí na nešpecifické zápaly čreva spolu, čiže vredový zápal hrubého čreva (ulcerózna kolitída) a Crohnovu chorobu asi 380 pacientov na 100 000 obyvateľov. V Severnej Amerike je predpokladaný výskyt ešte vyšší, 440 chorých na 100 000 obyvateľov. Časť z týchto chorých trpí na ulceróznu kolitídu a časť na Crohnovu chorobu. Presné rozdelenie nie je známe. Predpokladá sa však, že výskyt Crohnovej choroby stúpa a odhaduje sa na 190 prípadov na 100 000 obyvateľov. Takéto čísla predpokladáme aj na Slovensku. Nových prípadov ročne je asi štyri až päť na 100 000 obyvateľov.

 

Kedy je potrebná operácia?

Pokročilé a ťažké formy zápalu, ktoré vedú k zúženiu čriev a následným poruchám pasáže, alebo k hnisavým opuzdreným masám (abscesom), prípadne k tvorbe zápalových chodbičiek (fistuly), sú predmetom chirurgickej liečby. Vždy však za významnej podpornej medikamentóznej protizápalovej liečby (mesalazín, kortikoidy, imunosupresíva, alebo špeciálne monoklonálne protilátky) a spravidla aj protiinfekčnej liečby (antibiotiká).