hore

90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia 90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia

„Bez minulosti niet prítomnosti,“ hovorí odborný editor publikácie profesor MUDr. Milan Kokavec, PhD., pre ktorého je história  ortopédie a traumatológie srdcovou záležitosťou.

7.8.2013

 

Priveľmi citlivé zuby

MUDr. Vlastimil Graus, MPH, MHA

Zubná ambulancia DentaGroup

 

S citlivými zubami mám svoje skúsenosti. Bolo to už dávno, blížil sa čas Vianoc. Moja manželka spomenula, že kdesi čítala, že Sofia Lorenová koriguje svoju váhu pomocou ananásovej diéty. A tak som nakúpil ananásy. Stalo sa však, že väčšinu som „musel" zjesť sám. Počas konzumácie som si uvedomoval, že to nebude celkom bez bolesti. Už pred týmto experimentom som trpel na hypersenzitivitu dentínu, mal som  nadmerne precitlivené zuby.

Dovtedy som mal svoj problém viac-menej pod kontrolou používaním vhodných zubných pást a vyhýbal som sa aj kyslým potravinám. Od malička som trpel bruxizmom - škrípaním zubov, a navyše, keďže som chcel mať biele zuby, (kto by nechcel), používal som často nevhodné pomôcky ako tvrdú alebo extratvrdú zubnú kefku a silne abrazívne zubné pasty z Maďarska. Profesionálna dentálna hygiena u nás v tých časoch neexistovala, a tými škrabkami, čo sme mali v zubnej ambulancii  k dispozícii, sa žiadne pigmentové škvrny nedali dosť dobre odstrániť. Často si to uvedomujem pri sledovaní starších československých filmov, kde špičkoví herci prezentovali v ústach chrup s tmavými povlakmi.

Ananásové dôsledky

Nastal čas štedrej večere: prípitok som nezvládal (bolesť na studený podnet). Nasledovali oplátky s medom a cesnakom. Oplátok som sa nemohol ani dotknúť, boli tvrdé a chrumkavé, (bolesť na záhryz do tvrdého). A aká to bola bolesť, keď som si dal trochu medu! Ďalšie v poradí boli opekance - hoci boli mäkulinké, ich sladká chuť ma privádzala do nepríčetnosti od bolesti, ktorú som pociťoval, (citlivosť na sladké). Prišla na rad kapustnica, horúca, no horor. Kyslé a slané -hrozné bolesti! (Bolestivosť ako reakcia na horúce, kyslé a slané.) Tiekli mi slzy. Ani vysmážaného kapra v trojobale som sa nemohol dotknúť a inak veľmi obľúbený zemiakový šalát som pre jeho kyslosť nemohol ani dohryznúť.

Všetko to boli dôsledky nadmernej konzumácie ananásu. Obsahuje totiž množstvo kyselín, čo mi kompletne odleptali predtým zoslerotizované otvory dentínových tubulov - zubných kanálikov, a spomínané látky, (studené, teplé, sladké, kyslé a slané), pôsobili hydrodynamickým efektom prostredníctvom Thomesových vlákien v dentínových tubuloch priamo na moju zubnú dreň!

Niečo k anatómii a histológii zuba

Aby sme mohli lepšie pochopiť mechanizmus hypersenzitivity dentínu, potrebujeme si vysvetliť pár pojmov z anatómie. Zub je na povrchu pokrytý najtvrdšou substanciou ľudského tela - zubnou sklovinou. Skladá sa z kryštálov podobných hydroxyapatitu a spoľahlivo ochraňuje tkanivo uložené pod ňou - zubný dentín. Tvorí ho veľké  množstvo drobných trubičiek, v ktorých sú umiestnené nervové zakončenia, prenášajúce vzruchy do zubnej drene, umiestnenej ešte viac vo vnútri zuba, pod vrstvou dentínu. Detail anatómie zuba je na obrázku 1 (zdroj internet).

Čo všetko môže zuby poškodiť

Povrchová vrstva zuba, zubná sklovina, sa môže poškodiť napríklad abráziami, (zodratá sklovina na plôškach dotykov so zubami protiľahlej čeľuste). Postihnutí sú najmä fúkači skla či pracovníci prašných prevádzok (prašné prostredie, zatínanie zubov). Ďalšou kategóriou sú vrcholoví športovci, vzpierači, alebo takí, ktorí sa venujú silovým športom, kedy dochádza k zatínaniu zubov pri tréningoch a výkonoch. Do takejto kategórie patria tiež pracovníci s ťažkými bremenami alebo aj ľudia, ktorí systematicky zažívajú stres a zatínajú, bez toho, aby si to uvedomili, pritom zuby. Problém ešte viac komplikuje nekontrolovateľné požívanie kyslých jedál v kombinácii so sladkými. Tretia veľká chyba je neustále prežúvanie žuvačiek, čo tiež vedie k nadmernému opotrebovaniu zubnej skloviny.

 

Abradovaný zub
Zdravý zub


Fakty o zubnej erózii

Erózie, ako ste sa dočítali v predchádzajúcom odseku, môžu byť profesionálne, spôsobené diétnou chybou, medikamentózne a zo zlého životného štýlu. Skupinou s profesionálnymi poškodeniami zubnej skloviny sú pekári, cukrári, someliéri a pracovníci chemických prevádzok, kde dochádza k pôsobeniu chemikálií spôsobujúcich naleptanie povrchovej vrstvy zubov.

Nová „moderná doba" nám priniesla aj nekontrolovateľnú konzumáciu sladkostí, kyslého ovocia, sýtených softdrikov, ktoré okrem cukru a prírodných kyselín obsahujú aj pridané kyseliny. Tieto nápoje sú súčasne energeticky veľmi bohaté. Ich konzumácia je v priamej súvislosti s obezitou, diabetom a neskôr aterosklerózou.

Na eróziu zubnej skloviny má, samozrejme, vplyv to, aké sú naše zvyklosti pri konzumácii jedla a pitia. Vtedy hovoríme o behaviorálnych faktoroch erózií. Ide predovšetkým o neobvyklý spôsob jedenia a pitia. Ale aj zdravý životný štýl môže mať na zubnú sklovinu negatívne dôsledky: výživa s vysokým obsahom kyslého ovocia a zeleniny. A ešte väčší má nezdravý životný štýl, napríklad častá konzumácia liekov a chronický alkoholizmus. Zubnú sklovinu poškodzuje tiež nadmerná konzumácia kyslých jedál a nápojov či nesprávne spôsoby vykonávania ústnej hygieny. Často sa kombinuje viacero negatívnych faktorov: nadmerná frekvencia príjmu sýtených nápojov alebo ich celodenné popíjanie; nízkoenergetické diéty s vysokou frekvenciou príjmu ovocia a zeleniny; preferencia nakladanej zeleniny, rýb; príjem kyslých nápojov a potravín bezprostredne po vyčistení zubov. Pre deti je napríklad veľmi nevhodné piť ovocné, priveľmi kyslé nápoje priamo z fľašiek.

Platí to aj pre dospelých. Pokiaľ podobné agresívne nápoje konzumujeme počas celého dňa, systematicky si naleptávame sklovinu zuba. Tak nemá „čas" na regeneráciu a kryštály hydroxiapatitu sa nám postupne odlamujú. Ak do tohto procesu v nevhodnom čase zasiahneme tvrdou zubnou kefkou a nevhodnou, napríklad abrazívnou pastou, „pomáhame" v naleptanej sklovine odstrániť vyčnievajúce kryštáliky skloviny, a tak ju systematicky akoby odierame. Dôsledkom je obnaženie často pomerne rozsiahlych plôch dentínu, ktorý potom prenáša už pomenované podnety priamo do „nervu" zuba.

Odstráňte príčinu

Liečba spočíva predovšetkým v odstránení príčin! V počiatočnom štádiu liečby zvýšenej citlivosti zubov sa snažíme o remineralizáciu, aplikujeme buď fluoridové preparáty alebo iné účinné preparáty, ktoré majú za úlohu zapečatiť, prípadne zosklerotizovať, poleptať a následne „zaceliť" otvorené dentínové tubuly. K dispozícii sú aj preparáty, ktoré na povrchu takýchto lézií vytvárajú nepriepustnú vrstvu. Vyrábajú sa vo forme pást, roztokov, výplachov, gélov a lakov. Podobnú schopnosť „ošetriť" narušenú zubnú sklovinu, majú aj niektoré zubné pasty. V prípade ich pravidelného používania dokážu bolestiam sprevádzajúcim citlivé zuby účinne zamedziť. Aby sa exponovaná sklovina nekontrolovateľne neolamovala, robíme zábrus ostrých okrajov. V pokročilejších štádiách pomôže plomba alebo korunka (dôležité je však odstrániť príčinu). V extrémnych prípadoch pomôže len kompletné „opatrenie" poškodeného chrupu korunkami.

Súčasťou prevencie je vyhýbať sa vyššie spomínaných „zlozvykov". Pravidelné preventívne prehliadky u zubného lekára pomôžu odhaliť a zachytiť prípadné poškodenie včas a zahájiť adekvátnu liečbu.