<div class="search"> <form action="/vyhladavanie" method="post"> <input type="text" name="keyword" value="" /> <input type="submit" value="hľadaj" /> </form> </div>
hore

90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia 90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia

„Bez minulosti niet prítomnosti,“ hovorí odborný editor publikácie profesor MUDr. Milan Kokavec, PhD., pre ktorého je história  ortopédie a traumatológie srdcovou záležitosťou.

7.8.2013

RUBRIKA VÝŽIVA ONKOLOGICK7CH PACIENTOV

ŠPECIÁLNA NUTRIČNÁ INTERVENCIA PRI PODVÝŽIVE

MUDr. Peter Minárik, PhD., gastroenterológ, Poradňa pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl

 

Nutričná intervencia onkologických pacientov je súčasťou liečby základného ochorenia a preto patrí do rúk lekárov a výživových špecialistov.

Najprv sa musí zhodnotiť celkový stav výživy postihnutého človeka. K tomu slúžia rozličné protokoly a dotazníky sledovania nutričného stavu (stavu výživy). Ďalej treba zistiť príčinu, ktorá viedla k podvýžive. Posudzuje sa aj to, či pacient dostatočne prijíma potravu cez ústa, ako aj to, ako sa vstrebávajú živiny z čreva do krvi. Nesleduje sa pritom iba hmotnosť a BMI pacienta, ale aj stav zásob jednotlivých živín (bielkoviny, tuky, vápnik, železo, vitamín B12 a mnohé ďalšie). Následne by sa mal vypracovať individuálny („výkrmný") diétny plán.

TEKUTÁ ENTERÁLNA VÝŽIVA URČENÁ NA POMALÉ POPÍJANIE - SIPPING

Keďže konvenčné stravovanie väčšinou nie je schopné účinne zabrániť progresívnemu úbytku telesnej hmotnosti, sú dnes pre onkologických pacientov s podvýživou k dispozícii účinné a klinicky overené nutričné (dietetické) prípravky. Platí pritom zásada, že výživná diéta sa v prípade rozvinutej alebo hroziacej podvýživy má zásadne kombinovať s použitím špeciálne pripravených nutričných prípravkov (kokteilov, drinkov, nápojov), určených na perorálny príjem a pomalé popíjanie. Tieto nápoje sa vyrábajú so štandardným nutričným zložením, dodávajú sa väčšinou v 200 ml baleniach a v rôznych chuťových verziách (napr. vanilka, čokoláda, káva, banán, bobuľové ovocie a ďalšie príchute). Nutričné prípravky spravidla v 100 ml obsahujú: 150 kcal/630 kJ; 6 g bielkovín, 18 - 19 g sacharidov a 5 - 6 g tuku. Obsah jednotlivých aminokyselín (základné zložky bielkovín) i mastných kyselín (základné zložky tuku) je v súlade s požiadavkami a odporúčaniami odborných spoločností, ktoré sledujú dostatočný a vyvážený príjem všetkých esenciálnych zložiek výživy. Okrem „veľkých" živín s obsahom energie (bielkoviny, sacharidy a tuky), sú v štandardných nutričných nápojoch všetky nevyhnutné vitamíny a minerálne a stopové látky v množstvách pokrývajúcich dennú potrebu dospelého človeka. Niektoré produkty obsahujú aj rastlinnú prebiotickú vlákninu, iné sú bez vlákniny.

 

ŠPECIÁLNE NUTRIČNÉ PRÍPRAVVKY PRE ONKOLOGICKÝCH PACIENTOV

PRE ONKOLOGICKÝCH PACIENTOV SÚ K DISPOZÍCII AJ ŠPECIÁLNE DIETETICKÉ PRÍPRAVKY s vysokým obsahom bielkovín, ktoré sú navyše obohatené o omega-3-mastné kyseliny z rybieho tuku s protizápalovým a imunomodulačným účinkom (kyselina eikozapentaenová, EPA), ďalej o vitamíny s antioxidačným účinkom (vitamín C a vitamín E) a takisto aj o prebiotickú vlákninu, ktorá pomáha udržiavať normálne trávenie a podporuje rast a množenie prospešnej mikroflóry (fruktooligosacharidy, FOS). Medzinárodné odborné spoločnosti odporúčajú pre onkologických pacientov s progresívnym chudnutím denne príjem 2 g EPA. Dietetické prípravky obohatené o omega-3 mastné kyseliny boli špeciálne vyvinuté pre onkologických pacientov, pretože okrem uvedených účinkov podporujú nárast telesnej hmotnosti, pôsobia preventívne proti nádorovej podvýžive, prispievajú k normalizácii metabolizmu a pomáhajú budovať a udržiavať svalovú hmotu. Dobrá účinnosť týchto potravín, určených na osobitné medicínske účely, bola overená početnými klinickými štúdiami. Výsledky viacerých týchto štúdií potvrdili, že tieto dietetiká znižujú onkologickým  pacientom pocit únavy a zlepšujú kvalitu ich života. Pacienti s takouto nutričnou podporou majú menej časté nežiaduce a toxické účinky chemoterapie, čo má za následok menšiu pravdepodobnosť predčasného prerušenia cielenej protinádorovej liečby.

Prípravky na popíjanie sa vyrábajú v rozličných, väčšinou sladkých príchutiach (vanilka, káva, čokoláda, rôzne ovocie), ale sú aj neutrálne alebo jogurtové verzie, ktoré sa dajú pridať do iných jedál a zvýšiť tak celkovú nutričnú hodnotu potravy. Tieto nutričné nápoje sú určené na pomalé popíjanie, sŕkanie, tzv. „sipping". Denne možno podľa potreby skonzumovať jeden až šesť balení nápojov. Najlepšie je popíjať ich studené. Vzhľadom na ich významný sýtiaci účinok sa nemajú podávať pred plánovaným bežným jedlom, ale vždy až po ňom (napríklad po raňajkách alebo po obede). Ideálne je prijímať ich ako súčasť menších denných jedál, napríklad ako súčasť desiatej alebo olovrantu. Inokedy je výhodné primiešať ich do potravy (do omáčok, prívarkov a pod), vtedy však treba použiť neutrálne alebo kyselkavé jogurtové chute. Nutričné tekuté výživy možno dostať v lekárňach aj bez lekárskeho receptu a vtedy si ich hradí pacient sám. V indikovaných prípadoch (indikácie sú presne vymedzené kategorizáciou diétnych prípravkov) ich môžu predpisovať aj lekári z rôznych medicínskych špecializácií. V takom prípade ich uhrádzajú zdravotné poisťovne.