hore

90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia 90 rokov ortopédie na Slovensku / 90 Years of Orthopaedics in Slovakia

„Bez minulosti niet prítomnosti,“ hovorí odborný editor publikácie profesor MUDr. Milan Kokavec, PhD., pre ktorého je história  ortopédie a traumatológie srdcovou záležitosťou.

7.8.2013

RUBRIKA NEUROLOGICKÉ OCHORENIA

Životný štýl a roztrúsená skleróza

 

Roztrúsená skleróza (SM) nie je ochorenie, pri ktorom by pacienti museli dodržiavať špeciálnu diétu. Odborníci však odporúčajú všeobecne zdravú stravu - nízky obsah tukov a vysoký obsah vlákniny - rôzne druhy ovocia a zeleniny, celozrnné potraviny, nízkotučné mliečne výrobky, hydinu bez kože, ryby, olivový olej či orechy.

 

Naopak, vyhýbať sa treba polotovarom a potravinám s vysokým obsahom nasýtených tukov. Výbornou inšpiráciou je stredomorská kuchyňa - veľa rýb, celozrnných potravín, ovocia a zeleniny - je jednou z najzdravších na svete a aj keď nemá priamy vplyv na ochorenie, je celkovo prospešná pre zdravie a niektoré štúdie dokonca dokázali, že môže pomôcť utlmiť zápal.

 

Aj keď sa nepreukázalo, že by niektorá potravina dokázala priamo ovplyvniť roztrúsenú sklerózu, vedci niektoré látky preskúmali a výsledky napovedajú, že správna výživa naozaj dokáže priebeh ochorenia priaznivo ovplyvniť, kým nesprávna životospráva má škodlivý vplyv.

 

Je zaujímavé, že SM sa objavuje takmer výlučne v ekonomicky vyspelých industrializovaných krajinách, kde prevažuje energeticky bohatá strava s bohatým podielom nasýtených mastných kyselín a cukru.

 

Vplyv stravovania na chorobu - ovplyvňuje vznik a priebeh

V liečbe SM nejaké špecifické odporúčania neexistujú, pravdou však je, že narušená mikrobiálna flóra čreva vedie k poruche imunitného systému.

SM má vyššiu prevalenciu v západných krajinách, kde životný štýl a sedavý spôsob života ovplyvňuje stres, ľudia konzumujú vysoko kalorické jedlá. Po každom jedle dochádza k prechodnej a miernej tvorbe zápalu: v prípade SM platí, že to, do akej miery dôjde k poškodeniu buniek v tele, závisí od kvality a kvantity prijatej stravy, stresu a sedavého spôsobu života, vysokého kalorického príjmu najmä saturovaných, nasýtených tukov živočíšneho pôvodu. Keďže určité zložky potravy majú prozápalový efekt, pacienti by ich mali obmedziť. Ide najmä o živočíšne tuky (mlieko, maslo, mäso, predovšetkým červené). Kedysi sa pacientom odporúčala tzv. Swankova diéta, ktorá bola založená na obmedzení živočíšnych tukov, čo malo znižovať aktivitu ochorenia, netreba ju však striktne dodržiavať. Pokiaľ ide o kravské mlieko, obsahuje proteíny potrebné počas laktácie na správny vývin plodu. To však neplatí v dospelosti, kedy sú tieto proteíny príčinou zápalových procesov. Pacienti s SM by mali preto preferovať rastlinné potraviny.

 

Škodlivé potraviny, ktoré môžu ochorenie zhoršiť

  • Živočíšne tuky (mlieko, maslo, mäso) - viaceré štúdie ukázali vyššie riziko vzniku SM v krajinách s vysokou spotrebou nasýtených tukov a štúdia založená na dátach z 36 krajín potvrdila tiež vyššiu úmrtnosť pacientov s SM, ktorých strava obsahovala veľa živočíšnych tukov. Naopak, ukázalo sa, že obmedzenie nasýtených tukov podporuje utlmenie ochorenia - remisiu. Vysokotučná strava podporuje upchávanie drobných ciev, čo vedie k vzniku zápalu. Spôsobuje aj nerovnováhu v črevnej flóre a poruchu imunitného systému v čreve, čo tiež napokon vedie k vzniku lokálneho až celkového zápalu. Rovnako nezdravé sú tuky z rastlinných olejov, ako napríklad margarín.
  • Vznik zápalu podporuje aj nadmerný príjem rafinovaného cukru a zvýšená konzumácia soli. Zvyšuje sa i počet ľudí sneznášanlivosťou laktózy, čo je bielkovina kravského mlieka. Pre týchto jedincov je pitie kravského mlieka nevhodné.
  • Lepok - súčasť obilného zrna a teda i múky môže podporovať autoimunitné procesy. Celiakia, čo je ochorenie, pri ktorom sa tvoria protilátky proti gluténu (lepku), sa potvrdila aj časti pacientov so sklerózou multiplex. Pre nich je vhodná bezlepková strava.
  • Fajčenie - má preukázateľný vplyv na vznik SM a spôsobuje tiež vážnejší priebeh ochorenia, preto sa neodporúča.
  • Alkohol - destiláty nie sú vhodné, ale ukázalo sa, že niektoré druhy bielych a červených vín majú v malých množstvách protektívny efekt.

 

Prospešné potraviny

  • Polyfenoly - nachádzajú sa v zelenine, ovocí, červenom víne, káve, zelenom čaji, kurkume, orechoch či čokoláde. Majú protizápalové účinky a ovplyvňujú aj funkciu imunitného systému. Dôležité polyfenoly, ktoré majú priaznivý vplyv na nervovú sústavu, obsahuje bobuľovité ovocie, grep, jablko, cibuľa, paradajka, červený melón, citrusy, červené víno, čokoláda, oriešky a kurkuma.
  • Rybí tuk - má protizápalový a antitrombotický účinok. V štúdií užívali pacienti rybí tuk s omega3 mastnými kyselinami a vitamínmi A, D a E. Po dvoch rokoch mali títo pacienti miernejší priebeh ochorenia oproti tým, ktorí mali iné zloženie stravy. Omega3 mastné kyseliny tiež pomáhajú znížiť zápal. Obsahujú ich tučné ryby, najmä losos, tuniak, makrela či haring. Z rastlinných olejov je pre ľudí s SM najprospešnejší olivový olej.
  • Vitamín D - štúdie dokazujú, že pacienti s SM, ktorí majú vyššie hladiny vitamínu D, trpia menej často relapsami ochorenia. Tento vitamín má vplyv na imunitný systém a zdá sa, že je najsľubnejšou nutričnou molekulou v liečbe chronického zápalového ochorenia, ako je aj SM. Prirodzený vitamín D sa nachádza v rybách, ako je losos, tuniak, makrela a haring, rovnako tiež vo vaječnom žĺtku a niektorých vnútornostiach.
  • Vitamín A - má ochranný vplyv. Pokiaľ sa ľudia stravujú bežným spôsobom a jedia vyváženú stravu, nedostatok A vitamínu je zriedkavý.
  • Iné látky, ktoré majú priaznivý vplyv na rozvoj a priebeh SM - vitamíny B12, C, E, B13 (kyselina lipoová), ginko biloba, probiotiká.